Door op 21 februari 2017

Buren

Op woensdag ben ik te gast bij de Staten van Drenthe. Zij willen leren van de buren, van ons in Overijssel. Ze zijn bezig met het vernieuwen van de spelregels en vragen zich af, waar te beginnen. Teveel mensen zeggen dat ze politici niet vertrouwen, dat het toch niet uitkomt wat er gezegd wordt De situatie en chaos rondom president Trump benadrukt de urgentie om na te denken over vernieuwing van de democratie en niet over vernieling, zegt de eerste inleider van die morgen.

De tweede inleider, een oud journalist van het Dagblad van het Noorden houdt een opmerkelijk verhaal. Hij zegt: “ik houd van jullie, beste Statenleden, maar waar zijn jullie?” Jullie zijn het parlement van Drenthe, maar ik zie alleen de Gedeputeerden in de krant en op de tv. En hetzelfde zeg ik tegen de Gemeenteraad, ik houd van de Gemeenteraadsleden, maar zie alleen de Burgemeester en de Wethouders in de krant.

Hij benoemt daarbij het kernpunt van het bezwaar van de mensen op straat. Uiteraard voert het college van GS en het college van B en W een coalitieakkoord uit, een compromis tussen meerdere partijen. De kritische blik, de inbreng van de Statenleden en de Gemeenteraadsleden komt niet of onvoldoende over het voetlicht en dus denken de mensen op straat dat die zich helemaal niet inzetten voor wat ze ooit hebben aangegeven dat ze zouden doen. Hoe kun je van iemand houden die je niet aan het werk ziet?

In de workshop daarna, door een beleidsmedewerker van de provincie en door mij leggen we uit dat er geen blauwdruk ligt over hoe je de democratie kan vernieuwen, wel wat handige aanknopingspunten zijn. Grappig genoeg sluit ik in mijn verhaal aan op de tweede inleider. Ik betoog dat de Staten kunnen toewerken naar minder zendtijd voor de Gedeputeerden. Sommige Statenleden twitteren, maar welke andere communicatiemogelijkheden worden er aan het begin van een groot onderwerp, zoals windmolens, omgevingsvisie gepakt? Vaak begint de discussie pas als er een voorstel op tafel ligt, en dan is er alleen nog maar de democratie van het verzet.

Het is een gezellige ochtend bij de buren, leerzaam voor iedereen. Een groot verschil met onze provincie is dat in Drenthe zich iedereen Drent voelt, in Overijssel ben je Tukker, of Sallander, in ieder geval geen Overijsselaar. Maar behalve verschil is er grote mate van overeenkomst in de volksaard met onze noorderburen, waardoor de uitwisseling ook echt zin heeft. Met mijn Drentse afkomst voel ik me helemaal thuis, als ik het provinciehuis verlaat staat er een groep te protesteren tegen de aanleg van windmolens in de veengebieden. Ook dat komt me bekend voor.

Anneke Beukers,

Staten.annekebeukers@hotmail.com