Door op 20 mei 2014

Europa

Politiek een drukke week. Het begon met het openen van een fietspad in Enter. Een belangrijk begin van een grote gebiedsinrichting, jammer genoeg kreeg alleen Annie Schreijer, die ook was uitgenodigd, media aandacht vanwege haar Europese campagne. Juist bij dit project was het zo belangrijk dat al die vrijwilligers die erbij betrokken waren in het zonnetje werden gezet, maar ja, Europa is ook belangrijk.

Naast de fractievergadering en de commissievergadering was er nog een bestuurdersbijeenkomst waar ook de lokale bestuurders, wethouders, burgemeesters en raadsleden aanwezig waren en een bijeenkomst over Europa.

Overal domineerde dus Europa de gespreksagenda. Hoe bereiken we de kiezer? Hoe krijgen we de interesse voor Europa en het belang van Europa tussen de oren. Lastig!

Ik moet er niet aan denken dat we terug zouden moeten naar “oude tijden”, de grenzen weer dicht, eigen munt? Ik zie de voordelen niet. Ik rijd makkelijk de grens over, gewoon omdat het sneller is op weg naar Drenthe of naar onze dochter, maar ook soms om specifieke boodschappen te doen omdat we ze in Nederland niet kunnen krijgen. Net over de grens zie ik veel Nederlanders wonen en werken en dat is niet nieuw. Ik voel me verwant met onze oosterburen, strikt genomen meer verwant dan met een Hagenees of Amsterdammer. Onze taal lijkt meer op elkaar, in het dialect kan ik me over de grens uitstekend redden.

Maar als kind van na de oorlog ben ik vooral groot geworden met Europa als enig goede antwoord op het gevaar voor oorlog. Mijn kinderen kijken dan wat verdwaasd, oorlog, doe normaal Mam. Lastig!

De anti partijen lijken in het voordeel. Ergens tegen zijn is makkelijker dan ergens voor zijn. Je hoeft alleen maar iets over een ander te zeggen en negatief nieuws is nieuws. Uitleggen waarom iets wel deugt, ligt een stuk ingewikkelder. Je moet iets van jezelf bloot geven, van je hoop, je idealen. Daarmee ben je kwetsbaar. Bovendien is idealisme vooral geen nieuws. Lastig!

Ik verbind me sterk aan de regio en die houdt niet op bij de grens. Ik geloof dat Europa ons maximale welvaart biedt en optimale bescherming tegen oorlog. Ik geloof ook dat Europese regelgeving over bijvoorbeeld minimumloon ertoe leidt dat niet allerlei mensen hier de hemel zoeken omdat ze zelf in de hel leven, maar dat we totaal een hogere levensstandaard in Europa kunnen bewerkstelligen. En tenslotte ben ik dol op olijven, druiven en Duitse witte wijn, ik bewonder de Portugese Fado en ben er trots op dat Oostenrijk gewonnen heeft met het Eurovisie songfestival als overwinning van het gedachtengoed dat gender en ras niet uitsluitend mag zijn. En ik vind dat niet lastig. Ga stemmen!

Anneke Beukers

Staten.annekebeukers@hotmail.com