Door op 11 november 2014

Geschiedenis

Berlijn is een van de boeiendste steden die ik ken. De muur, daar draait het natuurlijk om en afgelopen week zag en hoorde ik verschillende documentaires met de muur als onderwerp. Interessante items, hoe mensen van elkaar vervreemden, hoe families verstoord werden, ook hoe waanzinnig belangrijk onze vrijheid is. De notie van de “koude oorlog”.

Natuurlijk weet ik nog dat de muur viel. De kinderen waren respectievelijk 7, 8 en 9 jaar oud. De oudste twee hebben we uit bed gehaald en voor de tv gezet, met ondertiteling van onze kant er bij over wat ze op het scherm zagen. “Dit is wereldgeschiedenis” vertelden we, het is belangrijk dat je dit ziet. De zoon van 8 vroeg na een uurtje doodvermoeid of hij eindelijk naar bed mocht.

Geschiedenis en geschiedenisles vind ik zeer belangrijk. Gebrek aan historisch besef leidt in mijn ogen af en toe tot ongelukken. Als onze jonge mensen niet weten en niet hebben geleerd wat Nederlandse waarden over vrijheid en democratie zijn, de geschiedenis daarvan niet kennen, dan kunnen gemakkelijk verkeerde keuzes gemaakt worden. Het belang van de grondwet. Het belang van de trias politica, waardoor rechterlijke macht, uitvoerende macht en wetgevende macht gescheiden zijn. Al deze machten hebben afzonderlijke verantwoordelijkheden naar de burger en hebben ingebouwde controlemechanismen. Als je dat niet geleerd hebt, of niet voldoende beseft, dan begrijpen de jonge mensen niet waarom het zo verschrikkelijk slecht is als politici zich gaan bemoeien met strafmaat, of met petities tegen democratische rechten. Kijk naar het voormalig Oostblok, waarin rechters politiek benoemd werden, hoe afschrikwekkend.

Onze kinderen hadden natuurlijk vette pech met twee ouders die politiek en in het onderwijs actief waren. In maart 2003 ging om half vier ’s nachts bij ons de telefoon. Ik schrok me wild. Zoonlief, studerend in Groningen aan de andere kant van de lijn. “Die gek is Irak binnengevallen”, zei hij. “Wie”, vroeg ik slaapdronken. “Nou Bush natuurlijk, Ik zit hier met een aantal te kijken, hij is een oorlog begonnen”! “Waarom moeten wij daarvoor wakker gebeld worden”, was mijn wedervraag. “Ik dacht dat jullie wel wilden kijken”. Ik keek nog eens op de wekker, inmiddels waren we beiden klaarwakker. “Oké, bedankt”, zei ik. Met een grijns bracht ik manlief op de hoogte. “Onze straf”, bromde hij, “voor toen de muur viel”. We hebben een pot thee gezet en tv gekeken. Wereldgeschiedenis, inderdaad, waar we tot op de dag van vandaag nog last van hebben. Belangrijk maar soms dodelijk vermoeiend.

Anneke Beukers

Staten. annekebeukers@hotmail.com