Door op 17 oktober 2016

IPO

Eens per jaar is er een IPO congres dat elk jaar in een andere provinciehoofdstad wordt gehouden. IPO betekent interprovinciaal overleg. In het IPO wordt afstemming gezocht over kerntaken. Onze commissaris is sinds een half jaar de voorzitter van het IPO.

Ik ben niet zo dol op dit soort “oploopjes”, de laatste twee keer was het in Middelburg en Maastricht, het programma begint de avond ervoor, dat betekent overnachten in een hotel. Ik vind mezelf altijd een beetje zielig in een hotel, hoe mooi en luxe de kamer soms is, als ik alleen in die ruimte sta, stap ik het liefst in de auto om in de echtelijke sponde te ruste te gaan, maar ja.

De afstand naar respectievelijk Maastricht en Middelburg waren voor mij een goede aanleiding om niet te gaan, echter deze keer is het in Nijmegen. Daarmee is het afstandscriterium ongeldig. Voor het eerst in mijn Statenlidmaatschap ga ik over stag en begeef mij op de dinsdagavond onder vele Statenleden, beleidsmedewerkers, Gedeputeerden en CdK’s van andere provincies.

Het is ’s avonds een mooi programma in de Stevenskerk. Daarna nog een afterparty in een café, maar na enkele stappen te hebben binnengezet besluit ik dat dit niet aan mij besteed is. De woensdag zijn er bijzondere excursies naar de Waal in het kader van ruimte voor de rivier en ook andere evenementen met ruimtelijke opgaves.

Daarnaast een workshop over “crisis” en ik besluit die te volgen. De journaliste Maria Henneman kijkt mee hoe wij een opdracht krijgen, waarbij een crisis uitbreekt. Een besluit dat genomen is blijkt onuitvoerbaar, bovendien blijkt de Gedeputeerde een broer te hebben die financieel gewin slaat uit het genomen besluit. De woordvoerder krijgt voortdurend telefoon met informatie van nog meer ellende en tegelijkertijd hangt het journaille aan de lijn met vervelende vragen. Hoe los je dit op?

Geweldig leuk om te doen en leerzaam. Een crisis is pas een crisis als ik dat zeg, hoorde ik ooit een politicus formuleren en met dit in mijn achterhoofd begin ik aan de opdracht. Het helpt, merk ik. Crisis is de term die journalisten bij voorkeur gebruiken, terwijl ze zelf in grote mate de crisis versterken dan wel vergroten. Elk half uur zogenaamde info geven om de journalisten tevreden te houden blijkt een goed recept.

We lachen om onze onhandigheden en de valkuilen waarin we stappen. Tevreden rijd ik de woensdag terug, veel geleerd en slapen haal ik die avond wel weer in. Lekker in mijn eigen bed zonder crisis.