Door op 15 december 2014

Tevreden

“Alles waar te voor staat is slecht, behalve tevreden”, was vroeger een uitspraak bij ons thuis. Een uitspraak waar ik deze week aan moest denken, toen mijn mailbox elke dag berichten spuwde over de vogelgriep.

Het blijkt nu dat de besmetting waarschijnlijk komt door wilde vogels en/of trekvogels. Op deze stelling lijkt echter veel af te dingen, immers er is geen vogel die van China helemaal naar Europa vliegt. Deskundigen houden er rekening mee dat de trekvolgels op de grond besmet worden en dat het op deze wijze van de ene trekvogel naar een andere overslaat, waardoor deze afstand overbrugbaar lijkt. Deze wilde vogels gaan blijkbaar niet dood door de griep, en hoe komt dat? Het blijkt dat wilde eenden beter tegen de gevolgen van de ziekte kunnen dan de tamme eenden. De tamme eenden zijn een beetje de “kneusjes” van de populatie. Het feit dat zij wel vatbaar zijn is daarom een belangrijke conclusie. Dan is het te begrijpen dat de Nederlandse “plofkip”, die op de been wordt gehouden door antibiotica en heel veel, speciaal geselecteerd voer, niet is opgewassen tegen een “griepje”. Net zoals bij mensen de griep gevaarlijk is voor de qua gezondheid kwetsbaren van onze samenleving, is dat ook zo bij de pluimveesector. Alleen lijkt de hele sector kwetsbaar.

Te veel beesten bij elkaar, te veel antibiotica, te snel groeien. De grootschaligheid levert een enorm gezondheidsrisico op. De oplossing is niet snel gevonden. De prijzen zijn te laag, zowel voor kippen als voor de eieren. In mijn mailbox wordt medelijden gevraagd met de pluimveesector, maar er wordt voorlopig nog niet opgeroepen na te denken over de risico’s die wij lopen door de te intensieve wijze waarop wij in Nederland vee houden. Men lijkt eerder tevreden door de schuld te kunnen neerleggen bij de natuur, bij de trekvogels. Dat soort tevredenheid lijkt me helemaal niet goed. Daarmee wordt het denken over datgene wat deze sector werkelijk bedreigt stopgezet. En juist het veel nadenken over een duurzame wijze van pluimveehouderij is bijzonder nodig. Nadenken over de huisvesting. Nadenken over de grootte van de stallen, over wel of niet vrije uitloop en hoe dan? Op kale weilanden? Vogels houden juist van een bladerdak boven hun hoofd. Kipvriendelijke stallen zijn klein en hebben beplanting er om heen. Nadenken over een toekomst waarbij een griepje niet levensbedreigend is voor duizenden kippen en in de slipstream ook nog eens bedreigend voor de gezondheid van mensen.

Nadenken, dialoog voeren, consequenties in beeld brengen, dat kan niet te veel gebeuren. Tevredenheid past voorlopig niet.

Anneke Beukers

Staten. annekebeukers@hotmail.com