Door Gitta Luiten op 8 februari 2017

Trump: elk nadeel heb z’n voordeel

Nu de wereld elke dag wakker wordt met alweer een omstreden besluit van de Grote Oppertwitteraar in het Witte Huis, maken we ons steeds meer zorgen. Decreten over pijpleidingen, Mexicaanse muren, het schrappen van subsidies voor sexuele voorlichting en immigratie vliegen ons om de oren. Alle mensen die dachten dat de soep niet zo heet gegeten werd, zijn van een koude kermis thuis gekomen.

 

Hartverwarmend is de enorme schaal van het verzet en de solidariteit. Het wekt weer veel vertrouwen in de kracht die een gemeenschap kan opbrengen. En de ernst maakt ook een enorme creativiteit en daadkracht los: ik heb nog nooit zoveel verschillende mogelijkheden gezien om je uit te spreken tegen deze destructieve wervelwind. En niet alleen om iets er iets van te vinden: ze maken het ook makkelijk om zelf daadwerkelijk iets te doen. Ook hier in Hardenberg.

 

Zoals het SHE DECIDES-fonds van minister Ploumen, waarmee ze een direct en praktisch antwoord geeft op Trump’s decreet om te korten op organisaties die sexuele voorlichting geven in ontwikkelingslanden. Iedereen, van regeringen tot individuen, kan een donatie doen. En dat gebeurt op grote schaal!

 

Of de gratis app Boycott Trump, waarmee je direct kan zien in welke bedrijven Trump aandelen heeft of die zijn beleid steunen. Zo kan je zelf kiezen om die producten niet meer te kopen. Als genoeg mensen dat doen, wordt zakenman Trump geraakt op z’n meest gevoelige plek: in zijn portemonnee. En er zijn gelukkig ook grote bedrijven, zoals Apple, Ikea, Starbucks, AirBNB, Budweiser en anderen, die zich actief verzetten tegen het immigratie-decreet. Dus door bewust te kiezen wat je wel of niet koopt hebben we met zijn allen veel meer macht dan we denken. Daarmee besluit ieder van ons elke dag opnieuw, bij de benzinepomp, de supermarkt of online, of we ons geld inzetten om de wereld beter te maken. Ook hier in Hardenberg.

 

Kortom, de ramp die Trump heet heeft gelukkig ook een positieve en inspirerende kant: het is een enorme impuls voor de saamhorigheid en de betrokkenheid van mensen bij wat er in de wereld gebeurt. De allerbeste manier om mee te beslissen over hoe Nederland er uit gaat zien, is om te stemmen. Iets wat jongeren helaas steeds minder doen. Maar ook daar gebeurt wat aan: Stembus 2017 (zie DWDD van 30 januari) wil dat straks in maart alle jongeren die voor het eerst mogen stemmen, ook echt naar de stembus gaan. Het zou toch fantastisch zijn als we dat in Hardenberg ook voor elkaar krijgen. Door alle jongeren in onze eigen omgeving duidelijk te maken hoe belangrijk hun stem is en om ze te helpen een keus te maken. Zullen we dat in maart met zijn allen, ook hier in Hardenberg, gewoon eens doen?

 

Gitta Luiten is fractievoorzitter van de PvdA in de Gemeenteraad. Ze woont in Schuinesloot en beheert in het dagelijks leven de Priona Tuinen.

Gitta Luiten

Gitta Luiten

Gitta is begonnen als wethouder na de verkiezingen van 2018. Ze maakte sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 deel uit van de raad. Ze is specialist in kunst en cultuur en is mede-eigenaar van Restaurant De Tuinkamer in de Priona Tuinen. Gitta was directeur van de Mondriaan Stichting en studeerde communicatie-wetenschap.

Meer over Gitta Luiten