Door op 12 augustus 2014

Vakantiewerk

Een van de dingen die ik absoluut moet doen, voordat ik weer aan het werk ga, is mijn sollicitatiebrief schrijven voor een volgende periode als Statenlid. Compleet met een cv, een curriculum vitae, (levensloop) en een motivatie.

Hoeveel brieven ik de afgelopen jaren in elkaar geknutseld heb, weet ik niet meer. Eindeloos veel. De eerste jaren met de hand, daar werd veel waarde aan gehecht. Foutloos uiteraard en zonder doorhalingen. Dat betekende eindeloos overnieuw op het moment dat je per ongeluk een woord vergat, een zin net iets anders wilde formuleren of iets dergelijks. Een tijdrovende klus.

In de loop van de jaren werd geaccepteerd dat een sollicitatiebrief getypt mocht worden en met de intrede van de digitale wereld is het een stuk gemakkelijker om later nog iets toe te voegen of een foutje eruit te halen.

Nog steeds vindt de eerste selectie van een commissie plaats aan de hand van de brief. Daarna een gesprek en de rest. De sollicitatiebrief heeft in die zin niet aan belangrijkheid ingeboet.

Regelmatig zit ik aan de andere kant van de tafel en wat valt me op?

De jonge mensen hebben er altijd een foto bij! Kan me niet voorstellen dat het in mijn geval helpt, ga ik het toch eens doen? Ik zie ook dat de lay-out een heel andere is, met strepen en overzichten en tijdsbalken. Soms helpt dat om iets overzichtelijker te maken. Maar wat me vooral opvalt is dat veel zaken er niet bij staan, die beslist belangrijk waren bij mijn eerste brief, zoals Burgerlijke Staat, al of niet kinderen, geloof.

Het meest opvallende verschil is dat nu begonnen wordt met de laatste werkkring en met het laatst behaalde diploma en dan terug, terwijl je in mijn tijd echt een levensloop maakte van het begin naar waar je nu stond. Nog opvallender zijn de links naar sites waar je meer informatie kunt vinden over de persoon. De nieuwe generatie is zich er blijkbaar goed van bewust dat je behalve de brief via google behoorlijk veel informatie kunt vergaren. Hoewel…. als ik naar sommige vakantiefoto’s op facebook en op twitter kijk, ik grote twijfels heb of sommigen ooit aan de bak komen. Maar misschien ben ik daarin wel te streng J.

In ieder geval ziet mijn huidige brief er weer compleet anders uit dan de vorige en kostte het me toch weer veel tijd.

Mijn eerste sollicitatiebrief schreef ik 43 jaar geleden voor vakantiewerk, deze laatste beschouw ik als een vakantieklus, er is veel veranderd.

Anneke Beukers

Staten. annekebeukers@hotmail.com